Human Rights Watch optužuje Izrael za “apartheid” zločine nad Palestincima

Human Rights Watch optužuje Izrael za “apartheid” zločine nad Palestincima

U utorak je Međunarodna organizacija za zaštitu prava optužila Izrael za provođenje apartheida i progona Palestinaca – i vlastite arapske manjine – koji čine zločine protiv čovječnosti. New York, Human Rights Watch, sa sjedištem u New Yorku, objavio je izvještaj na 213 stranica u kojem se navodi da se on ne fokusira na usporedbu Izraela s razdobljem apartheida Južne Afrike, već na procjenu „čine li određene akcije i politike apartheid u smislu međunarodnog prava. Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je optužbe kao “apsurdne i lažne” i optužilo HRW za “antiizraelsku agendu”, rekavši da je skupina godinama pokušavala “promovirati bojkot Izraela”.

“Svrha ovog lažnog izvještaja nema nikakve veze s ljudskim pravima, već s kontinuiranim pokušajem HRW-a da podrije pravo države Izrael da postoji kao nacionalna država židovskog naroda”, rekao je ministar za strateška pitanja Michael Biton. Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je da su izraelski program HRW “vodili istaknuti pristaše bez obzira na činjenice ili stvarnost na terenu”, pozivajući se na propalestinski pokret za bojkot, otuđenje i sankcije. Autor izvještaja, direktor HRW-a za Izrael i Palestinu Omar Shakir, protjeran je iz Izraela 2019. godine pod optužbom da podržava BDS.

Tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda izjavila je u ožujku da će službeno istražiti ratne zločine na palestinskim teritorijima nakon što su suci ICC-a presudili da je sud tamo nadležan. Palestinska uprava pozdravila je odluku, ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu osudio ju je kao antisemitizam, rekavši da Izrael nije priznao nadležnost suda.